KLachten


Depressieve klachten zorgen voor een somber gevoel en een negatieve stemming. Dit houdt langer aan dan 2 weken. Vaak hebben mensen slaapproblemen en voelen zich moe. Ook hebben zij last van schuldgevoelens en zich onbelangrijk en waardeloos voelen. Zij hebben nergens zin in en verliezen hun interesse. Sommige mensen vallen af of komen juist aan. Ook denken mensen met depressieve klachten vaker aan de dood of hebben zelfmoordgedachten. Als mensen heel lang met deze klachten rondlopen kan het zijn dat zij een chronische depressie ontwikkelen.
Bij de behandeling van een depressie zijn cognitieve gedragstherapie (zie behandelaanbod) en inzichtgevende psychotherapie effectief gebleken. Daarin zijn inzicht in negatieve gedachtenpatronen, weer actief worden, goed slapen en het voorkomen van terugval belangrijk. Soms kan het helpen om medicatie te gebruiken, hiervoor kijkt onze psychiater met ons mee.


PTSS (Posttraumatische stressstoornis) is een psychische verwonding die ontstaat als je een schokkende ervaring (levensbedreiging, ernstig lichamelijk letsel, mishandeling) niet goed verwerkt. Je krijgt dan last van angst en spanning, herbelevingen en je vermijdt dingen die met de schokkende gebeurtenis verband houden. Met EMDR of Cognitieve gedragstherapie (zie behandelaanbod) kan PTSS goed behandeld worden.


Angststoornissen zorgen voor een grote mate van angst die eigenlijk niet past bij de situatie waarin je in zit.
Bij een paniekstoornis krijg je lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, zweten, pijn op de borst, zweten, snel ademhalen, trillen, duizeligheid, prikkelend gevoel in armen of benen. Omdat je op dat moment misschien niet in een gevaarlijke situatie bent, begrijp je niet waarom jij je zo voelt. Soms denken mensen met deze klachten dat er iets mis is met hen. Ook gaan zij allerlei plekken vermijden waar zij denken opnieuw een paniekaanval te krijgen. Soms wordt je wereld dan steeds kleiner omdat je steeds minder durft en zelfs bang wordt om op straat te gaan, dat heet straatvrees (agorafobie).
Een andere angststoornis is de sociale angststoornis. Bij mensen met deze klachten roept het omgaan met (horende) mensen veel angst op.
Bij fobieën beleven mensen veel angst bij een specifieke onderwerp b.v. dieren, natuur, situaties of bloed/injecties/naalden. Ook claustrofobie (angst voor benauwde ruimtes) en een fobie voor overgeven (emetofobie) komt voor.
Sommige mensen maken zich buitensporig veel zorgen over dagelijkse zaken bv ontslagen worden terwijl zij een goede baan hebben. Dit noemen we de Gegeneraliseerde angststoornis (GAS).
Angststoornissen kunnen goed behandeld worden met cognitieve gedragstherapie (zie behandelaanbod) waarbij paniekmanagement een belangrijke rol speelt. Soms kan medicatie ondersteunend zijn en zal de psychiater betrokken worden.


Bij een dwangstoornis of obsessief compulsieve stoornis (OCD) heb je last van terugkerende dwanggedachten (obsessie) en/of dwanghandelingen (compulsie) waardoor je bv alles steeds moet schoonmaken of moet controleren van jezelf. Dit doe je langer dan 1 uur per dag. De dwanggedachten geven je een gevoel van angst en onrust. De angst verminder je door de dwanghandelingen uit te voeren, hierdoor word je op korte termijn rustig. Maar al gauw neem de angst weer toe. Zo raak je in een cirkel gevangen.
De behandeling bestaat vaak uit cognitieve gedragstherapie (zie behandelaanbod) waarbij exposure en het managen van rampgedachten een belangrijke rol speelt. Soms kan medicatie ondersteunend zijn en zal de psychiater betrokken worden.


Persoonlijkheidsstoornissen ontstaan als er in de vroege jeugd problemen zijn die een diepe weerslag op de persoonlijkheidsontwikkeling hebben. Het is een complexe stoornis waarbij de ingesleten patronen moeilijk te veranderen zijn. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis ervaren problemen met hun identiteit (zelfbeeld), zelfsturing en/of moeite met verbondenheid en intimiteit met anderen. Het dagelijkse leven van mensen met een persoonlijkheidsstoornis wordt erg bemoeilijkt door hun klachten. Zij hebben vaak problemen in de omgang met andere mensen en lopen helaas vast op verschillende gebieden van hun leven: thuis, op school, op het werk en in hun sociale leven. Meestal hebben zij ook nog andere psychische problemen zoals een depressie of angststoornis. Er zijn 10 verschillende Persoonlijkheidsstoornissen. De meest bekende zijn de Borderline Persoonlijkheidsstoornis en de Narcistische Persoonlijkheidsstoornis.
Bij de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen is het belangrijk dat er een multidisciplinair team betrokken is en is kan schematherapie (zie behandelaanbod) behulpzaam zijn.


Er zijn ook andere psychische en psychiatrische klachten die hier niet expliciet vermeld zijn maar wel een rol kunnen spelen in jouw leven. Dit zullen we in het intakegesprek met jou onderzoeken.